Så lägger du till syra i din hudvårdsrutin – en guide för nybörjaren!

Hej mina ljuva små duvor. Moa Sätter Plus behöver mer hudvårdsinnehåll. Jag vet! Och därför kommer här ett styck inlägg om syror som är guds gåva till hudproblem. Och vintern är syrornas tid – men har du känslig hy eller är nybörjare ska du skynda långsamt. Detta inlägget är till dig.

PS. Jag ska försöka fixa så att det går att länka till de olika produkterna men just nu är det lite struligt – specifika produkter är fetmarkerade men just nu får du googla efter dom själv om du vill läsa mer <3

Så börjar du med syror i din hudvårdsrutin!

Vet ni vad det bästa är med att inte se solen på flera dagar? Ja, men det är ju att det är fritt fram att syra. När du lägger till syra i din rutin så blir huden mer solkänslig så därför är vintern bästa tiden att testa sig fram med syror.

Snabb repetition – vad är egentligen syror bra för? Jo, men det finns två sätt att exfoliera huden – kemiskt eller fysiskt. Den sistnämnda är när man använder skrubbar eller borstar för att bli av med döda hudceller. Men med syror kan man kemiskt exfoliera huden det vill säga få huden att förnya sig själv. På det sättet kan du behandla olika problem som ojämnheter, finnar eller pormaskar.

Och när du börjar med syra ska du tänka på att huden inte är van – därför kan det vara smart att börja med syran bara ett par gånger i veckan. Det går nämligen att överexfoliera huden och då kan den bli känslig och problem kan istället uppstå. Och känner man att man är lite rädd för att lägga till syra i sin rutin – ja, men då kan man börja med några riktigt milda men beprövande produkter.

Först kan du börja att leta efter den mildaste syran nämligen PHA. PHA är den syra som har störst molekyler och kan därför inte gå riktigt lika djupt och intensivt. Helt enkelt en bra nybörjarsyra som passar även dig men känslig hy. Exuviance har en hel rad med otroliga PHA-produkter. Bland annat har dom en produkt som heter SkinRise Morning Glow som är pads indränkta i PHA-serum som du kan använda ett par gånger i veckan för att exfoliera huden skonsamt.

Jag älskar också att använda masker när det kommer till exfoliering. Ole Henriksens Phat mask är en skonsamt exfolierande mask vars aktiva ingrediens är just PHA-syra. Själva masken är nästan lite skimrande och ger därför ett fantastisk glow på direkten. Men som sagt, det är syran som under tiden kommer göra den stora skillnaden. En mask är också ett bra sätt att lägga till syra om du är nybörjare eftersom produkten är utformad för att bara användas då och då.

Psst… Följ Moa Sätter Plus på Instagram för dagliga uppdateringar.

Moa Alfredsson är journalist och professionell hudvårdsnörd.

På Aftonbladet testar hon skönhetsprodukter och skriver om mode. Och på Moa sätter plus tar hon sin besatthet av läppstift och fulsnygga kläder till nästa nivå.

Funkar verkligen den gröna TikTok-krämen? Kopierar Jason Sudeikis Harry Styles stil för att vinna tillbaka sitt ex? Och kommer skinny jensen för alltid ligga som en mörk skugga över vår samtid? Så mycket att avhandla – så lite tid!

Följ Moa Sätter Plus på Instagram här!