Så blev jag bekväm med min acne – Acnegruppens grundare berättar!

Acnegruppen är en samlingsplats för personer på Facebook som vill dela erfarenheter och lära sig mer om acne. Den drivs av Valentina Mazzaglia och Izabel Östgren, som båda två har personliga erfarenheter av acne. Idag pratar vi med Valentina som delar med sig av sina viktiga erfarenheter med acne. 

Hej Valentina! Varför startade du och Izabel Acnegruppen?
–Acnegruppen startades som en motreaktion på den enorma beautyhetsen som rådde kring årsskiftet 2017/2018. Jag kände mig så trött på stämningen i de andra beautygrupperna där det inte bara köphetsades något extremt utan också tipsades om skadliga huskurer såsom bakpulver och askorbinsyra mot acne. Min tanke med Acnegruppen var att skapa en medicinsk hudvårdsgrupp som även kunde agera snäll och trygg plats för hjälp och stöd. Eftersom Izabel och jag sedan tidigare alltid pratat hudvård och hjälpt varandra med acnetips kändes det självklart att hon skulle vara med och driva gruppen.

– Tillsammans försöker vi få till en så trygg plats som möjligt där vi delar med oss av våra egna erfarenheter, arrangerar livesända frågestunder med läkare och erbjuder stöd och pepp. Eftersom acne kan ha en väldigt negativ inverkan på den psykiska hälsan har det varit viktigt för oss att etablera en god stämning där negativa attribut såsom “äcklig” och “hemsk” inte får användas för att beskriva sin hud. Vi vill helt enkelt att Acnegruppen ska vara en trygg plats dit man kan vända sig för att få evidensbaserade råd om vad som faktiskt funkar och även kunna lägga upp bilder, be om stöd och ventilera känslor kring acnen.  

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Valentina Mazzaglia (@acnegruppen)

Världens bästa facebook-grupp <3 Vad har ni själva för relation till acne?
–Jag fick acne som 12-åring och har haft det till och från sedan dess. Idag är jag 27 år och får fortfarande finnar men jag har verkligen slutit fred med huden och accepterat att jag förmodligen alltid kommer ha acne. För mig har det varit viktigt att förstå att det kanske inte alltid finns en “ond rot” till acnen utan att en del bara har det, att det är genetiskt. Eftersom jag har en del hormonrubbningar, samt att både mamma och mormor haft acne är förutsättningarna för att jag ska få “perfekt hy” inte så stora.

– Jag har valt att inte fortsätta behandla acnen med isotretinoin, p-piller och spironolakton som jag gjorde tidigare. Eftersom acnen alltid kommit tillbaka försöker jag nu istället arbeta på att acceptera huden som den är och jobba preventivt med tretinoin och azelainsyra vilket jag (*peppar peppar*) upplever fungerat jättebra. Jag upplever också att en så enkel hudvårdsrutin som möjligt har gjort en enorm skillnad för huden. Något många missar är att hud med acne ofta kan vara mycket känslig och måste behandlas därefter. Idag använder jag, utöver de receptbelagda krämerna, bara en parfymfri rengöringscreme: Propyless och Miniderm.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Valentina Mazzaglia (@acnegruppen)

Hur har acne påverkat dig?
–Jag har i perioder mått så dåligt över acnen! Låtit bli att gå på dejter eller alltid sminkat mig för att gå ner till matbutiken. Det som hjälpt mig mest är terapi, att umgås med andra som har acne och försöka öva på att acceptera huden som den är.

Har ni några tips på hur man kan göra för att känna sig mer bekväm med sin hy?
Börja följa acnekonton på instagram! Att se andra med acne kan hjälpa en förstå att man inte är så ensam som man känner sig. Acne är vanligt. Viktigt också att tänka på att det bara är en själv som faktiskt tänker på huden, ingen annan gör det. Detta till trots är det också så viktigt att förstå att man har rätt till hjälp, att acne faktiskt är en hudsjukdom. Många i gruppen vittnar om att de inte vågar vända sig till vårdcentralen av rädsla för att bli dåligt bemötta och att läkarna inte ska ta deras problem på allvar.

– Så mitt tips är: sök hjälp direkt istället för att lägga tusentals kronor på salongshudvård och hypade produkter, kräv KBT om du mår så pass dåligt att det påverkar din vardag och jobba på att förstå att du dels är mer än din hud men även att absolut ingen annan förutom du själv bryr sig om att du har acne. Om acnen utgör ett hinder för dig i vardagen och du upplever att den kontrollerar mer än vad den borde kan KBT hjälpa. Öva på att gå osminkad om det är något du upplever som jobbigt. Kanske prata med familj och vänner om att oönskade råd och kommentarer om huden inte uppskattas.

Taggar Akne

Moa Alfredsson är journalist och professionell hudvårdsnörd.

På Aftonbladet testar hon skönhetsprodukter och skriver om mode. Och på Moa sätter plus tar hon sin besatthet av läppstift och fulsnygga kläder till nästa nivå.

Funkar verkligen den gröna TikTok-krämen? Kopierar Jason Sudeikis Harry Styles stil för att vinna tillbaka sitt ex? Och kommer skinny jensen för alltid ligga som en mörk skugga över vår samtid? Så mycket att avhandla – så lite tid!

Följ Moa Sätter Plus på Instagram här!