Så blir du av med pormaskar

Pormaskar. Dessa envisa små jäklar som kan kännas nästan omöjliga att bli av med. Du har också säkert märkt att om du någon gång klämt en (det pirrar till lite av myset på det) så kommer det nästan alltid tillbaka en på samma ställe. Eller så har du märkt att du fått en förstorad por istället för en pormask. Och det är ju inte riktigt det resultatet vi vill ha. Vad kan man säga om det då? Jo, kläm inte pormaskar eftersom risken är stor att du istället skadar huden. Till exempel kan du göra dina ytliga blodkärl mer synliga. Det hände mig när jag klämde en pormask igår. Nu har jag en röd fläck i ansiktet. Kul. Så nu får vi (läs jag) göra om och göra rätt. Det är dags att plocka fram produkterna som faktiskt funkar för att kunna bli av med pormaskarna permanent. Här är min topp tre lista!

Paulas choice skin-perfecting 2% bha liquid

BHA är ju som ni vet bara ett annat ord för salicylsyra. Och salicylsyra är det mest effektiva vi har för att kunna gå ner på djupet i porerna och göra rent. För det är ju just det, talg och orenheter, som gör att vi får pormaskar. Och salicylsyran går ner i porerna och exfolierar bort det. Salicylsyra kan vara lite uttorkande för huden och därför gillar jag denna kultprodukt från Paulas Choice för att den är effektiv men skonsam.

The Inkey List Retinol serum
Jag har nyligen upptäckt detta budgetmärke (med samma priser som The Ordinary) som finnas att köpa hos Sephora och alltså oj,oj,oj. Det kommer komma ett helt inlägg om detta längre fram. Men deras retinolserum (som just nu är på 20 procents rabatt) är också en hit för pormaskar. Retinol är en effektiv ingrediens mot i princip allt, där i bland pormaskar. Retinol ökar på cellernas förnyelse och i och med det blir du av med det gamla och får in ny och pormaskfri hy.

Cosrx AHA 7 Whitehead Power Liquid
Ett annat märke som ni vet att jag älskar är Cosrx. Detta koreanska märke är experter på toners och har en som är skapad just för att behandla pormaskar. Den innehåller glykolsyra som exfolierar huden för att göra rent porerna och för att tillföra extra glow. Detta är en såndär perfekt produkt att lägga till i sin rutin nu på morgonen (under vintern) för att ge lite liv till ett trött fejs. Till rimligt pris.

Taggar Pormaskar

Moa Alfredsson är journalist och professionell hudvårdsnörd.

På Aftonbladet testar hon skönhetsprodukter och skriver om mode. Och på Moa sätter plus tar hon sin besatthet av läppstift och fulsnygga kläder till nästa nivå.

Funkar verkligen den gröna TikTok-krämen? Kopierar Jason Sudeikis Harry Styles stil för att vinna tillbaka sitt ex? Och kommer skinny jensen för alltid ligga som en mörk skugga över vår samtid? Så mycket att avhandla – så lite tid!

Följ Moa Sätter Plus på Instagram här!